کاپوتاژ یا مساحله چیست؟
کاپوتاژ چیست؟ کاپوتاژ به فرآیندی می گویند که معمولا به امور تجارت درون مرزی برمیگردد، به عبارتی دیگر یعنی حمل کالا از یک گمرک به کمرگ دیگر در همان کشور از طریق مسیر های مختلف از جمله دریایی،ریلی و جاده ای. در ابتدا مقررات کاپوتاژ تنها برای حمل و نقل در امتداد مسیر های ساحلی بود، اما اکنون برای هوانوردی، خطوط ریلی و حمل و نقل جاده ای نیز استفاده میشود.(کاپوتاژ ؛ حمل و نقل کالا بین نقاط مختلف یک کشور توسط یک شرکت حمل و نقل خارجی)
اظهارنامه کاپوتاژ چیست؟
این اظهارنامه حاوی اطلاعات مختلفی از کالا ، مبدا و مقصد است مانند : تعداد بار ، نوع بسته بندی ، وزن محموله ، ارزش کالا، نوع کالا ، نام گمرک مقصد و مسیر از مبدا تا مقصد.
کدام کالاها را می توان کاپوتاژ کرد؟
تمامی کالا هایی که برای صادر کردن آن ها ممنوعیتی وجود نداشته باشدبا توجه به قوانین کاپوتاژ حمل میشوند. اما اگر صادرات آن کالا ها ممنوع باشد باید با تعهد و تحت شرایط خاص از گمرک انتقال داده شود. (توجه داشته باشید که پروانه کاپوتاژ کالا برای انتقال به گمرک مقصد باید اعتبار لازم را داشته باشد.)
قوانین و مقررات کابوتاژ چیست؟
- کالای کاپوتاژ باید در بازه زمانی که گمرک مبدا تعیین کرده است به گمرک مقصد برسد. این زمان بر اساس وسیله نقلیه حمل بار، چگونگی مسیر و همچنین بر اساس فصول مختلف سال تعیین می شود. توجه داشته باشید که اگر کالای کابوتاژ در زمان اعلام شده به مقصد نرسد توسط رئیس گمرک متحمل جریمه می گردد.
- صاحبین کالای کاپوتاژ باید در تمام مدت حمل بار، برگه کاپوتاژ را به همراه خود داشته باشند. آنها اجازه ندارند محموله را از مسیر مجاز خود خارج کنند.
- در صورت بروز حادثه در طول مسیر ممکن است محموله در زمان تعیین شده به مقصد نرسد. در این صورت باید درخواست تمدید زمان را اعلام و طی آن علت حادثه و دلایل تاخیر را به گمرک اعلام کرد. در این صورت گمرک مقصد با در نظر گرفتن شرایط و همچنین مدت زمان تعیین شده و بررسی علت تاخیر می تواند مدت زمان را تمدید نماید.
- درباره کالای کابوتاژ ممنوع صدور یا کالاهای مشروط و غیر مجاز، در صورتی که درخواست تمدید بعد از انقضای مدت پروانه کاپوتاژ اعلام شود اداره کل گمرک با تمدید موافقت و علاوه بر آن جریمه انتظامی را نیز برای آن تعیین می کند.
- اگر کالای کاپوتاژ جز کالاهای ممنوع صدور، مشروط و غیر مجاز نباشد و صاحبین کالا می توانند در صورت نیاز مقصد کالا را تغییر دهند. در این صورت گمرک مبدا باید مقصد کالا را در پروانه کابوتاژ اصلاح کند.